Hem Amatörastronomi Mars lyser starkare än på länge – så hittar du den på...

Mars lyser starkare än på länge – så hittar du den på stjärnhimlen i vinter

163
0
Mars
Mars har flera storslagna särdrag varav en del kan observeras med teleskop. På detta foto från Vikingsonden på 1970-talet ses bl.a. polarkalotten. Det stora mörka området (uppe till höger) är Syrtis Major Planum, troligen bestående av basalt från ett vulkanutbrott. Bild: NASA/JPL

Mars är just nu i opposition, vilket innebär att planeten ligger på samma linje som jorden och solen, med jorden i mitten. Oppositionen infaller den 16 januari 2025 och är den tidpunkt då Mars är som närmast jorden, vilket gör den extra ljusstark och tydlig på natthimlen.

Mars kommer dock att vara förmånlig att observera under flera månader både före och efter oppositionen. Efter denna period avtar ljusstyrkan gradvis, och ungefär ett år senare går Mars in i konjunktion, då den befinner sig på motsatt sida av solen sett från jorden. Under konjunktionen är observation nästan omöjlig eftersom Mars döljs av solens starka ljus.

När Mars lyser som starkast framstår den som en klar röd juvel, ljusare än många stjärnor, och kan enkelt ses även från städer med viss ljusförorening.

Mars – en planet som alltid fascinerat oss

Mars har länge varit en symbol för mänsklighetens nyfikenhet och äventyrslusta. Från antika myter om krigsguden Mars till moderna science fiction-berättelser har den röda planeten kittlat vår fantasi.

Idag utforskas Mars intensivt av forskare. NASA’s rovers Perseverance och Curiosity samt Kinas tidigare Zhurong-rover undersöker ytan och söker efter tecken på forntida liv. Perseverance, till exempel, samlar prover från en gammal flodbädd som kan avslöja om Mars en gång haft vatten och mikrobiellt liv.

Samtidigt planerar SpaceX, under ledning av Elon Musk, att göra Mars till en framtida hemvist för mänskligheten. Musk planerar att skicka flera Starship-farkoster till Mars redan vid nästa gynnsamma uppskjutningsfönster för landning 2026. Med dessa djärva visioner är Mars inte bara en planet att observera, utan en destination som kan bli en del av mänsklighetens framtida boplatser.

Hur hittar man Mars på natthimlen?

Mars är lätt att hitta just nu tack vare sin starka röda lyster. Den befinner sig i stjärnbilden Tvillingarna, nära de ljusa stjärnorna Pollux och Castor.

Följ dessa steg för att hitta Mars i januari 2025:

  1. Titta mot öster vid 20:00 – Mars stiger högt på himlen och är som mest synlig runt midnatt.
  2. Leta efter dess röda ljus – Till skillnad från stjärnorna har Mars ett stabilt sken utan att blinka.
  3. Använd en stjärnkarta eller app – Appar som Stellarium eller SkySafari kan hjälpa dig att exakt lokalisera Mars.

Vad kan du förvänta dig att se?

Att observera Mars handlar om mer än bara teleskopets storlek – flera faktorer påverkar vad du kan urskilja på planetens yta:

  1. Opposition: Under opposition, när Mars är som närmast jorden, är förhållandena som bäst för att se detaljer på planetens yta.
  2. Natthimlens kvalitet: En mörk himmel utan ljusföroreningar ökar chansen att se subtila detaljer. Att observera från höga höjder eller torra områden kan ytterligare förbättra upplevelsen.
  3. Teleskop och okular: Teleskopets kvalitet och öppning, okularets skärpa och rätt förstoring spelar en stor roll. Även små teleskop, som 70–80 mm refraktorer, kan visa imponerande detaljer under gynnsamma förhållanden, men större teleskop på 150 mm eller mer ger ännu bättre resultat.

Med dessa faktorer i åtanke kan du hålla utkik efter följande detaljer på Mars:

  • Polarkalotterna: De ljusa områdena vid Mars poler är bland de enklaste att observera. Under gynnsamma förhållanden kan du se dem med ett teleskop så litet som 70 mm, men kontrasten blir tydligare med ett större teleskop och förstoring på 100x–150x. Ett grönt filter (#56 eller #58) kan hjälpa till att framhäva polarkalotternas ljushet.

  • Syrtis Major: Detta mörka, triangulära område är ett av Mars mest framträdande ytdrag. Under goda förhållanden kan det observeras med en 70–80 mm refraktor, särskilt vid opposition och med en förstoring på 100x–200x. Om du använder ett teleskop med 150 mm eller större öppning kan ännu fler detaljer i Syrtis Major framträda. Ett rött eller orange filter (#23A eller #21) förstärker kontrasten och gör ytdraget tydligare även under sämre seeing.

  • Atmosfäriska dis och moln: Moln och dimma, särskilt runt Mars poler, kan ibland ses i större teleskop (150 mm eller mer) med en förstoring på 200x eller mer. Ett blått filter (#80A) kan förbättra sikten och göra dessa atmosfäriska fenomen lättare att upptäcka.

  • Sandstormar: Mars är känd för sina sandstormar, som kan vara lokala eller globala. Under goda förhållanden syns mindre stormar som ljusa fläckar med teleskop från 80 mm och uppåt, medan globala stormar gör Mars yta jämnt gulaktig och suddig. Ett gult filter (#12) är särskilt användbart för att framhäva kontrasten mellan stormiga och klara områden.

Du kan observera Mars med de flesta typer av instrument. För att se detaljer på planetens yta krävs dock betydligt högre förstoring än vad en vanlig fältkikare kan erbjuda. Ett teleskop ger möjlighet att se detaljer som polarkalotterna och kanske till och med några av de mörka ytmönstren.

Mars i ett stort teleskop
Mars fotograferad vid Kitt Peak National Observatory. Med ett stort amatörteleskop kan man närma sig den här upplösningen. Bild: A. Block/NOAO/AURA/NSF, licensierad under CC BY 4.0. Original på Wikimedia Commons.

Om du fotograferar Mars under oppositionen är du varmt välkommen att dela dina bilder i Aurora och på GAK:s facebooksida. Då kan andra medlemmar se vad man kan göra med ett teleskop och annan utrustning.

AURORA
Direkt i din inkorg

Få nyheter och artiklar direkt efter att de publiceras i Aurora (rymdnyheter.se).
Gratis!

Vi spammar inte!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här