Hem Amatörastronomi Pleiaderna – för alla kikare och teleskop

Pleiaderna – för alla kikare och teleskop

174
0
Pleiaderna M45
Pleiaderna M45 Foto: NASA/STScI

Pleiaderna är en iögonfallande vacker öppen stjärnhop i stjärnbilden Oxen. Under gynnsamma förhållanden kan man med blotta ögat urskilja sju stjärnor, vilket har gett stjärnhopen smeknamnet Sjustjärnorna. Den kallas också Lilla Karlavagnen och De Sju Systrarna. Pleiaderna är registrerad i Messiers katalog som nummer 45, vilket förkortas till M45.

Pleiaderna är en ung stjärnhop, bestående av cirka 400 stjärnor, vilka alla föddes för mindre än 100 miljoner år sedan – en kort tid i astronomiska termer. Därför kan stjärnorna sägas vara i sin ”babyfas” (jämför med vår egen sol, som är 4,7 miljarder år gammal). Stjärnorna bildades ur den blå gasen som syns på fotografiet ovan. Avståndet till stjärnhopen är cirka 440 ljusår, vilket fastställdes 2004 med hjälp av Hubbleteleskopet.

I november ligger stjärnhopen gynnsamt till på himlen igen. Den går upp innan solen har gått ner, och i mitten av november ses den omkring 30 grader över horisonten runt klockan 19 (se kartan nedan).

Pleiaderna M45 befinner sig i öster, c:a 30 grader över horisonten vid 19-tiden i november.

Redan med en vanlig handkikare är det en upplevelse att observera Pleiaderna. Synfältet fylls av mängder av stjärnor, och gasen som omger de ljusstarkaste stjärnorna kan anas.

Med en tubkikare eller ett mindre teleskop med låg förstoring fyller Pleiaderna nästan hela synfältet (knappt 2 grader). Det är en magnifik syn när hundratals stjärnor framträder.

I ett större teleskop (eller ett mindre teleskop med hög förstoring) kan man bara se delar av stjärnhopen åt gången, eftersom den är så stor. Men detta förtar inte upplevelsen – tvärtom. Pleiaderna är ett vackert objekt och omnämns i kulturer över hela världen. Dess “återkomst” över horisonten på hösten har varit viktig i många forntida kulturers almanackor och markerat slutet på växtsäsongen. I kinesiska dokument finns den omnämnd redan år 2357 f.Kr.

Pleiaderna ligger alltså bra till för kvällsobservationer hela vinterhalvåret. I början av mars blir det dock allt för ljust när Pleiaderna står över horisonten, och under sommarmånaderna är den i stort sett hopplöst förlorad i dagsljuset. Så passa på att njuta – vår bästa tid är nu. För fler av Auroras Observationstips.

AURORA
Direkt i din inkorg

Få nyheter och artiklar direkt efter att de publiceras i Aurora (rymdnyheter.se).
Gratis!

Vi spammar inte!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här