
Stjärnhopen RCW 38, en aktiv födelseplats för stjärnor belägen cirka 5 500 ljusår bort i stjärnbilden Seglet på södra stjärnhimlen, har avbildats i en detaljerad bild med 80 miljoner pixlar. Med hjälp av det infraröda teleskopet VISTA (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy) vid Europeiska sydobservatoriets (ESO) Paranalobservatorium i Chile har astronomer kunnat avslöja regionens dolda detaljer och unga stjärnor som annars är skymda av kosmiskt stoft.
Ett dynamiskt och kaotiskt område
RCW 38 är ett dynamiskt område, där omkring 2 000 unga stjärnor befinner sig i olika stadier av utveckling. Jämfört med vår sol, som har en ålder av 4,6 miljarder år, är dessa stjärnor knappt en miljon år gamla. I synligt ljus förblir många av dem dolda bakom täta stoftmoln, men genom infraröda observationer kan forskarna nu studera dessa unga objekt i detalj.

En spektakulär ljusshow
Den intensiva strålningen från nybildade, massiva stjärnor joniserar gasen i området och får den att glöda i olika nyanser. I den infraröda bilden syns även bruna dvärgar – så kallade ”misslyckade” stjärnor som inte haft tillräcklig massa för att starta vätefusion i sina kärnor.
VVV-projektet kartlägger Vintergatan
Bilden togs inom ramen för kartläggningsprojektet VISTA Variables in the Vía Láctea (VVV), som syftar till att skapa den mest detaljerade infraröda kartan över Vintergatan. Det ger forskare möjlighet att upptäcka nya astronomiska objekt och fördjupa förståelsen av redan kända strukturer.
Framtiden för VISTA
Efter många år av framgångsrika observationer har VISTA:s VIRCAM-kamera nu pensionerats. Under året kommer teleskopet att utrustas med det nya instrumentet 4MOST, som kan samla in spektra från 2 400 objekt samtidigt. Detta markerar början på en ny era av astronomisk kartläggning, där VISTA fortsätter att bidra till vår förståelse av universum.
Denna artikel baseras på ett pressmeddelande från ESO. För fler artiklar om stjärnhopar ta del av Auroras artiklar i kategorin Stjärnhopar.