Forskare har med James Webb-teleskopet (JWST) nyligen upptäckt en stor population av bruna dvärgar i Lilla Magellanska molnet, en närliggande galax till Vintergatan. Detta är första gången bruna dvärgar identifierats utanför vår galax. Denna upptäckt, som fokuserar på den unga stjärnhopen NGC 602, bidrar till vår förståelse av stjärnbildningsprocesser i metallfattiga miljöer. Dessa liknar förhållandena i universums tidiga skeden.
De 64 bruna dvärgarna som hittats i NGC 602 representerar en viktig framgång för JWST infraröda instrument, särskilt genom dess NIRCam-kamera. Med denna kamera kunde forskarna tränga igenom de tjocka gas- och dammmoln som omger stjärnhopen, vilket avslöjade dessa svaga och tidigare oupptäckta objekt. Bruna dvärgar är substellära kroppar, för små för att upprätthålla vätefusion, vilket gör dem svåra att upptäcka utan den avancerade teknik som JWST erbjuder.
Unik möjlighet att studera stjärnbildningsprocesser i andra galaxer.
Ett internationellt forskarteam, inklusive Peter Zeidler, Elena Sabbi, Elena Manjavacas och Antonella Nota, har använt James Webb-teleskopet för att observera stjärnhopen NGC 602 i Lilla Magellanska molnet. Med hjälp av Webb-teleskopets avancerade infraröda teknik har de lyckats identifiera kandidater för unga bruna dvärgar utanför Vintergatan. Denna upptäckt, den första i sitt slag, ger nya insikter i hur substellära objekt bildas i lågmetalliska miljöer och erbjuder en unik möjlighet att studera stjärnbildningsprocesser i andra galaxer.
En viktig aspekt av denna upptäckt är dess koppling till universums tidiga historia. Lilla Magellanska molnet har en mycket lägre metallhalt än Vintergatan, vilket gör det till en idealisk plats för att studera stjärnbildning i miljöer som liknar de tidigaste faserna av kosmisk evolution. Forskarna menar att bruna dvärgar verkar bildas på liknande sätt som stjärnor, genom kollaps av molekylära moln, även om deras massa är för liten för fusion.
JWST data ger också forskare möjlighet att utforska hur stjärnbildning påverkas av låga metallhalter, och om stjärnornas och de bruna dvärgarnas utvecklingsvägar skiljer sig åt i sådana miljöer. Denna upptäckt öppnar upp för vidare studier om universums struktur och stjärnors livscykler i andra galaxer.
För fler detaljer om upptäcktense ESA:sartikel och Universe Today.