Hvitfeldtska Gymnasiet i Göteborg har en aktiv astronomiförening, Hvit hål, som varje år får nya engagerade medlemmar. Med Göteborgs Astronomiska Klubbs (GAK) mål att inspirera unga att utforska naturvetenskap och särskilt astronomi, är vi glada att samarbeta med Hvitfeldtska utanför klubbens vanliga visningsverksamhet.
Ett exempel på detta samarbete är ett minnesvärt besök vid Lahallsobservatoriet under meteorsvärmen Geminiderna 2018. Eleverna från Hvit hål (en lokalavdelning i Astronomisk Ungdom), kom till observatoriet för att uppleva himlafenomen på nära håll.
Trots att vädret var molnigt och förväntningarna låga, uppstod en magisk kväll. Observatoriets servicehus, litet men mysigt, fylldes med förväntansfulla besökare – totalt var vi 12 stycken, redo att få en glimt av Geminiderna och komet Wirtanen. Robert Khashan, dåvarande ordförande för Hvit håls astronomiförening, höll ett inspirerande föredrag med tillhörande videoklipp från Youtube. Kaminen spred värme medan vi delade medhavd matsäck, och för ungdomarna gick en del av energin åt till godis.
Till vår stora glädje uppstod plötsligt molngluggar, och hela gruppen rusade ut för att få en chans att se stjärnhimlen. Under kvällen fick vi en skymt av både kometen, några Geminider, Mars, Månen och Orionnebulosan. Alla hann kanske inte se alla objekt, men stämningen var på topp och upplevelsen blev oförglömlig.
Fakta meteorsvärm och Geminiderna
En meteorsvärm uppstår när jorden under sin bana runt solen passerar genom ett område av rymd fyllt med små partiklar, ofta kallade ”grusmoln” eller ”meteoroider”. Dessa partiklar härstammar vanligtvis från kometer eller asteroider som lämnat efter sig stoft och grus längs sin bana. När dessa partiklar träffar jordens atmosfär i hög hastighet, brinner de upp på grund av friktionen och ger upphov till det ljusfenomen vi kallar meteorer, eller stjärnfall.
En av de mer spektakulära meteorsvärmarna är Geminiderna, som äger rum varje år i december och är kända för att vara en av de mest pålitliga och intensiva meteorsvärmarna. Till skillnad från många andra meteorsvärmar, som ofta har sitt ursprung i kometer, kommer Geminiderna från asteroiden 3200 Phaethon. Denna unika källa innebär att grusmolnet är särskilt rikligt och består av något tyngre partiklar, vilket gör att Geminiderna ofta lyser starkare och färgstarkare än andra meteorsvärmar. Under toppnätter kan observatörer se upp till 120 meteorer per timme, vilket gör Geminiderna till ett uppskattat och fascinerande fenomen för stjärnskådare världen över.
Fakta om Komet 46P/Wirtanen
Komet 46P/Wirtanen är en periodisk komet som tillhör Jupiter-familjen och har en omloppstid runt solen på cirka 5,4 år. Under sin bana närmar den sig ibland jorden tillräckligt för att kunna observeras med blotta ögat. En av de mest uppmärksammade passagerna ägde rum i december 2018, då Wirtanen kom ovanligt nära jorden, på ett avstånd av cirka 11,5 miljoner kilometer. Det var en av de närmaste passagerna för en komet under det senaste århundradet, vilket gav astronomer och amatörastronomer en unik möjlighet att observera dess blågröna koma och svans.
Efter den spektakulära 2018-passagen, när den var synlig för blotta ögat, passerade Wirtanen jorden igen i slutet av 2023, men denna gång på ett längre avstånd. Den var då svårare att observera för det blotta ögat. Nästa passering väntas ske i oktober/november 2029, då kometen återigen kommer att vara synlig, men på ännu längre håll. Beroende på olika faktorer är det svårt att uttala sig om magnituden 2029, men den kommer troligen vara synlig med en större handkikare. Dessa passager ger en viktig möjlighet för astronomer att studera kometens sammansättning och beteende, eftersom periodiska kometer som Wirtanen kan ge insikt om solsystemets tidiga historia och utveckling.
Intresserad av ett samarbete?
Är du lärare eller elev på en grundskola eller ett gymnasium i Göteborgs- eller Härryda kommun och vill ta chansen att genomföra teleskopobservationer på Lahallsobservatoriet, eller använda klubbens omfattande bibliotek? Vi välkomnar förfrågningar, idéer och förslag! Kontakta observatorieförvaltare Göran Kajler på 070-28 20 652 för att diskutera möjliga samarbeten.