För dig som är vaken sent eller stiger upp tidigt ockulterar Månen stjärnan Chi Leonis i stjärnbilden Lejonet. Söndag morgon 24 november kring kl 03:54 och i drygt en timma kommer Chi Leonis att försvinna bakom Månen innan den återigen träder fram (kl 05:05). Detta är en utmärkt möjlighet för nattugglor och morgonpigga att njuta av ett himlafenomen som annars kan vara svårt att fånga.
Chi Leonis är en stjärna av magnitud 4,6 och kan normalt ses med blotta ögat under en klar himmel. När den är så nära den ljusstarka Månen, bländas man och åtminstone en handkikare rekommenderas. Stjärnan tros vara en möjlig dubbelstjärna, men det är inte helt bekräftat.
För att observera ockultationen behöver du bara en klar himmel och gärna ett teleskop eller en kikare för att få en tydligare bild. Titta mot Månen, som då är i stjärnbilden Lejonet, som ligger väl placerad i sydost vid tidpunkten för händelsen (nästan 30 grader över horisonten). Om du fotograferar ockultationen, är du välkommen att skicka fotot till Aurora. Vi lägger då in det i efterhand i denna artikel!
Chi Leonis är en gulvit stjärna som befinner sig i övergångsfasen mellan att vara en underjätte och en jättestjärna, med spektralklass F2 III-IV. Detta innebär att den har lämnat huvudserien och befinner sig i ett senare utvecklingsstadium. Stjärnan har en skenbar magnitud på 4,63 och är synlig för blotta ögat från mörkare platser. Chi Leonis ligger cirka 98 ljusår från jorden, men inga kända planeter har hittats kring den. Det finns dock indikationer på att stjärnan kan vara en dubbelstjärna, med en möjlig följeslagare på över 130 AU:s avstånd – något som ännu inte är helt bekräftat. Stjärnor som Chi Leonis är intressanta för astronomiska studier eftersom de kan ge värdefull insikt om stjärnors utveckling efter att de lämnat huvudserien.
Ställ klockan och hoppas på klart väder – kanske blir du en av dem som får se Chi Leonis ”slukas” av Månen!