2017 bestämde min fru och jag oss för att flytta från Täby, norr om Stockholm, till Vallentuna. 2018 flyttade vi in i vårt nya hus och är sen dess Lindholmenbor. Tomten ligger ett par kilometer från närmaste bebyggelse och har dessutom en södersluttning. Redan när vi köpte tomten tyckte jag att förutsättningarna var perfekta för astrofoto. När vi bodde i Täby ställde jag upp min utrustning – en Skywatcher AZ-EQ6-montering med en Skywatcher 150 PDS Newtonteleskop (750mm f/5) – varje natt och tog ner den innan jag la mig. Det blev en del långa och kalla nätter utan vila.
Det första observatoriet – 1×2 meter redskapsbod
Nu med mer plats, bestämde jag mig för att bygga ett observatorium. Vi hade dock en del att göra med det nya huset och trädgården, så jag köpte först en byggsats till en redskapsbod på ca 1 m^2. Den monterade jag på hjul och sen på en ram. Teleskopet stod i boden, och i stället för att lyfta ut det, kunde jag dra bort boden. Teleskopet var permanent poljusterad och tiden det tog för att komma igång kunde jag därmed minska avsevärd.

Det andra observatoriet – två pirar och rullbart tak
2020 började jag dock skissa på en permanent lösning, ett observatorium med plats för två teleskop. I och med att tomten är sluttande var ett vanligt ROR (roll off roof) observatorium inte praktiskt. Om taket skulle behöva rulla mot norr, skulle det komma för lågt i öppnat läge. Det blev därför en lösning med ett snedtak som rullar längst med sluttningen mot söder när det öppnas.

Eftersom observatoriet skulle ha två teleskop som kördes oberoende av varandra, behövde taket vara delat. Byggnaden blev 2×4 m med 2 pirar bredvid varandra (i öst-väst). El och nätverk är indragna. Takhalvorna öppnas och stängs med var sin elvinsch som drivs med ett bilbatteri. Det går att stänga taket även om strömmen går. Batteriet laddas av ett litet solpanel som hänger på södra väggen. På den östra piren har jag min Skywatcher AZ-EQ6 montering med SkyWatcher MN190 Maksutov-Newton teleskop, medan den västra piren lånas av Firas Haki för hans EQ6-R med ONTC8010 Newton teleskop. Båda monteringar styrs på avstånd; jag använder Linux och StellarMate, medan Firas styr sin från Stockholm med Windows och NINA. Taket är inte automatiserat, det behöver öppnas på plats.
Att tänka på om man vill bygga ett observatorium
- Kolla först om och vad du får bygga
- Det finns olika typer av observatorium; vad passar bäst?
- Tänk på de lokala väderförhållandena och planera och bygg därefter.
- Bygg det du har råd med
- Bygg gärna större än vad du behöver idag
- Om du inte har mycket plats: bygg ett mikro-observatorium
- Hur mycket automatisering vill du ha?
- Hur teknisk är du?
- Kolla var ett observatorium passar bäst (närliggande hus, träd, gatlyktor, mm)