Ett internationellt team av astronomer har analyserat bilder från James Webb Space Telescope (JWST) och funnit att massiva galaxer förekom i större antal i det tidiga universum än väntat. Studierna, baserade på observationer från 2022, identifierade 261 massiva galaxer, och resultaten pekar på att antalet galaxer blev fler och större med tiden. Dock finns det ett överraskande överflöd av massiva galaxer när universum var yngre än 1,5 miljarder år, vilket utmanar befintliga modeller för galaxbildning och evolution.
Forskare föreslår två möjliga förklaringar: att stjärnbildning var mer effektiv i det tidiga universum än idag, eller att mass-ljusstyrka-förhållandet för dessa avlägsna galaxer är annorlunda än i dagens universum. För att förstå dessa avvikelser krävs ytterligare observationer, vilket JWST fortsätter att möjliggöra med sina banbrytande ytterligare observationer.
Gerard Mark Voit från Michigan State University förklarar att stjärnbildningen i dagens galaxer begränsas av den energi som frigörs, vilket bromsar processen. Men dessa begränsningar kanske inte trädde i kraft förrän universum var över en miljard år gammalt. I det tidiga universum kunde en effektivare omvandling av gas till stjärnor ha gjort det möjligt för vissa galaxer att växa till stora proportioner, trots att de kosmiska förhållandena då var mycket annorlunda än idag.
Läs mer hos NASA.
[…] Detta är inte första gången som JWST har förvånat forskarna med oväntade upptäckter. Som Aurora kunde rapportera i oktober, identifierade ett annat team astronomer 261 massiva galaxer i universums barndom, vilket också […]