Hem Amatörastronomi Månen träffad av Geminidernas meteorsvärm?

Månen träffad av Geminidernas meteorsvärm?

92
0
Meteoritnedslag på månen
Meteoritnedslag på månen ur en konstnärs perspektiv. Bild: NASA

Ljusblixtar på månen under Geminidernas meteorsvärm

Under nätterna den 6, 7 och 8 december 2024 observerade den japanske astronomen Daichi Fujii flera ljusblixtar på månens yta, troligen orsakade av meteoroider som kolliderade med månen. Dessa observationer sammanfaller med den årliga meteorsvärmen Geminiderna, som når sin topp omkring den 13–14 december. Fujii, som är kurator vid Hiratsuka City Museum, använde specialutrustade kameror för att övervaka månens yta och registrerade dessa händelser.

Tweet-text översatt från japanska: Det var en ny månnedslagsblixt i kväll. Den fotograferades med 360 fps hemifrån klockan 22:34:35 den 8 december 2024 (långsam uppspelning) och bekräftades med flera teleskop. Ljusa meteorer och eldklot flödar varje dag, och månens nedslagsblixtar fångas också kontinuerligt.

Om Daichi Fujii – astronomisk kurator vid Hiratsuka City Museum

Efter att ha googlat runt lite har Aurora hittat mer information om Daichi Fujii, vilken kan vara intressant för amatörastronomer. Tack och lov har ju webläsarna numera inbyggd översättningsfunktion, så det mesta kan ju bli förståeligt även om det är skrivet på japanska. Särskilt rekommenderar vi youtubevideon nedan, där man får se Daichi Fujii i aktion med alla sina teleskop, kameror och hembyggda tillbehör.

Daichi Fujii är astronomiansvarig kurator vid Hiratsuka City Museum i Kanagawa, Japan. Han är passionerat intresserad av att observera himlafenomen, särskilt meteorer, bolider och månnedslag. Fujii är känd för att utveckla sina egna övervakningskameror, som han bygger med enkla och kostnadseffektiva material. Dessa kameror har han placerat på olika platser, inklusive sitt hem, sina föräldrars hus och museets tak, för att kontinuerligt kunna dokumentera natthimlen. Genom denna teknik har han fångat spektakulära bilder som blivit virala på sociala medier och även uppmärksammats av japanska nyhetskanaler, till exempel i Town News.

Fujii delar ofta sina observationer och analyser via sin X-kanal (tidigare Twitter) och genom museets program och utställningar. Han har också medverkat i nationella medier, som Nippon Broadcasting System, för att sprida kunskap om astronomi och sitt arbete. I en video på YouTube (inlag nedan) får man följa Fujii när han demonstrerar sina teleskop och kameror, undervisar allmänheten och berättar om sitt arbete. Utöver sin forskning och sitt publika engagemang har Fujii ett stort intresse för rymdfartens historia, vilket gör honom till en mångsidig profil inom både astronomi och rymdvetenskap. Hans arbete kombinerar avancerad teknik med en kreativ och personlig touch, vilket har gjort honom till en framstående person inom sitt område.



Geminiderna – En spektakulär meteorsvärm

Geminiderna är kända för att producera upp till 160 meteorer per timme under optimala förhållanden. Till skillnad från många andra meteorskurar, som härstammar från kometer, har Geminiderna sitt ursprung i asteroiden 3200 Phaethon. När jorden passerar genom det stoftmoln som Phaethon lämnat efter sig, tränger dessa partiklar in i atmosfären och ger upphov till de ljusstreck vi kallar stjärnfall. Denna aktivitet pågår vanligtvis mellan den 4 och 17 december varje år, med en topp runt den 13–14 december.

Månen – En utsatt himlakropp

Eftersom månen saknar en atmosfär brinner inte meteoroiderna upp och skapar ljusstreck, som de gör på jorden. Istället kan de endast observeras som ljusblixtar när de träffar månens yta och river upp månsand. Vid nedslaget bildas en krater, och rester av meteoroiden stannar kvar på månen som meteoriter. På jorden brinner de flesta meteoroider upp i atmosfären som meteorer, men enstaka är tillräckligt stora för att nå jordytan och bli meteoriter.

Varje dag träffas månens yta av cirka 100 rymdstenar stora som pingisbollar, och ungefär vart fjärde år kolliderar större meteoriter, omkring 2,5 meter i diameter, med månen. Dessa kollisioner resulterar i ljusblixtar som kan observeras från jorden med hjälp av teleskop och specialiserad utrustning.

Forskningens betydelse

Att observera sådana meteoritnedslag är av stor betydelse för forskare, eftersom det ger insikt i frekvensen och effekterna av meteoroidkollisioner i vårt solsystem. Det hjälper också till att förstå de processer som formar månens yta och kan ge ledtrådar om liknande händelser på jorden. Fujii har tidigare dokumenterat liknande händelser, bland annat i februari 2023, vilket bidrar till en bättre förståelse av dessa fenomen.

Möjlig koppling till Geminiderna

Även om det inte är helt fastställt att de observerade meteoritnedslagen är direkt kopplade till Geminiderna, indikerar tidpunkten och riktningen för dessa händelser att de sannolikt är relaterade. Observationer som dessa understryker vikten av kontinuerlig övervakning av både jorden och månen för att bättre förstå dynamiken i vårt solsystem och de potentiella risker som meteoroider kan utgöra.

Tips för att observera Geminiderna

För amatörastronomer och intresserade är Geminiderna en av årets mest spektakulära meteorskurar. Årets maximum 2024 var natten 13/14 december vilket Aurora hade som observationstips. Det tar dock ytterligare några dygn innan vi lämnat resterna av asteroiden 3200 Phaeton, så det finns observationsmöjligheter även ikväll. Rent generellt gäller det att för bästa möjliga upplevelse rekommenderas att man befinner sig på en mörk plats, bort från stadens ljusföroreningar, och låter ögonen anpassa sig till mörkret. Även om månens ljus ibland kan påverka synligheten av de svagare meteorerna, är många av Geminidernas stjärnfall tillräckligt ljusstarka för att observeras ändå. Att ta med en filt eller stol för komfort kan göra upplevelsen ännu bättre.

Månhändelser som ger ny kunskap

Sammanfattningsvis ger Daichi Fujiis observationer av möjliga Geminid-meteorer som träffar månen en fascinerande inblick i de pågående processerna i vårt solsystem. De påminner oss om den ständiga interaktionen mellan himlakroppar och vikten av att studera dessa händelser för att öka vår förståelse av både månen och jorden.

AURORA
Direkt i din inkorg

Få nyheter och artiklar direkt efter att de publiceras i Aurora (rymdnyheter.se).
Gratis!

Vi spammar inte!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här