Hem Astronomi Proba-3: Två satelliter skapar konstgjord solförmörkelse

Proba-3: Två satelliter skapar konstgjord solförmörkelse

121
0
Proba-3 - Solförmörkelseskapande satelliter
Den 4 december skickas ESA:s två satelliter - Proba-3 - upp med en indisk bärraket. De två satelliterna skall flyga i formation och skapa en konstgjord solförmörkelse. Bild: ESA

ESA innovativa Proba-3-satelliter är redo för avfärd till Indien, där uppskjutningen ska ske från Satish Dhawan Space Centre den 4 december. Uppdraget består av två satelliter som ska flyga i perfekt synkronisering för att skapa konstgjorda solförmörkelser och göra detaljerade observationer av solens yttersta atmosfär, den så kallade koronan. Syftet är att fånga unika och detaljerade bilder av solens svaga yttre ljus, koronan, genom en stabil, konstgjord solförmörkelse i rymden. Även om mark- och rymdbaserade teleskop kan blockera solens ljus på konstgjord väg, ger Proba-3 en mer exakt och kontinuerlig vy utan störningar från jordens atmosfär.

Det som gör Proba-3 så speciellt är teknikens precision. De två satelliterna kommer att hålla exakt avstånd från varandra på en millimeter när – som om de vore en sammanhängande struktur på hela 144 meter. Genom denna formation kan satelliterna blockera solens ljus och ge en stabil vy av koronan nära solens kant, vilket ger forskare ny kunskap om solens atmosfär och dess dynamik.

Efter uppskjutning kommer Proba-3 att röra sig i en hög, elliptisk omloppsbana som varierar från 600 km till 60 000 km från jorden. Den höga omloppsbanan minskar bränslebehovet och möjliggör sex timmar av kontinuerlig formation varje varv, vilket ger både tekniska och vetenskapliga fördelar för att studera solens korona på ett nytt sätt.

Proba-3 var ursprungligen planerad att skjutas upp redan under 2020. På grund av pandemin, följt av de geopolitiska spänningarna och sanktionerna mot Ryssland, blev uppdraget försenat och uppskjutningen omdirigerades till Indien. Med den nya uppskjutningsplanen är Proba-3 nu satt att skjutas upp den 4 december 2024 från Satish Dhawan Space Centre.

Namnet Proba-3 kommer från ESA ”PRoject for On-Board Autonomy”-program, där Proba-serien av satelliter är små, experimentella satelliter utformade för att testa ny teknik i rymden. Proba-3 är det tredje uppdraget i serien, där varje satellit har haft ett specifikt syfte:

Proba-1 (2001) fokuserade på jordobservation.
Proba-2 (2009) studerade solens aktivitet och rymdväder.
Proba-3 är nu den första i sitt slag att testa precisionsformationsflygning för att skapa konstgjorda solförmörkelser och studera solens korona.

För mer information om Proba-3, besök ESA:s websida

Fakta: Proba-3

Uppdrag: Världens första precisionsformationsflygning för att studera solens korona Satellitformation: Två satelliter bildar en “rigid” struktur på 144 meter för att blockera solens ljus Vetenskapligt mål: Förbättra observationen av solens yttre atmosfär, koronan Teknik: Banbrytande formationsteknik och autonom navigering Uppskjutning: Planerad för 4 december 2024 Massa: Coronagraph-satelliten 340 kg; Occluder-satelliten 200 kg Omloppsbana: Hög jordbana med 19,7 timmars omloppstid; apogeum 60 530 km, perigeum 600 km Instrument: Extern koronagraf för observation av solens korona Markstationer: Huvudantenn på Santa Maria, Azorerna, och markstation i Redu, Belgien

AURORA
Direkt i din inkorg

Få nyheter och artiklar direkt efter att de publiceras i Aurora (rymdnyheter.se).
Gratis!

Vi spammar inte!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här