Efter att ESA:s rymdsond Hera sköts upp den 7 oktober i år med målet att utforska asteroiderna Dimorphos och Didymos, riktade den sina kameror mot Jorden och Månen och fångade en serie bilder som verkligen väcker eftertanke. Att se vår lilla, blå planet och Månen från ett så stort avstånd påminner oss om hur små vi är i det enorma, svarta kosmos.
Hera, ESA:s första uppdrag för planetärt försvar, har nu påbörjat sin färd mot dubbelasteroiden Didymos och dess mindre måne Dimorphos, med planerad ankomst år 2026. Detta uppdrag är en viktig del av det internationella samarbetet för att förstå och utveckla tekniker för att skydda jorden mot potentiella asteroidkollisioner.
Hera-sonden – ett viktigt komplement till DART
Hera är en del av AIDA (Asteroid Impact & Deflection Assessment), ett gemensamt initiativ av ESA och NASA. Det följer upp NASAs DART-uppdrag, där rymdsonden DART krockade med Dimorphos i september 2022 för att undersöka om en kollision kan förändra en asteroids bana. DART lyckades förändra Dimorphos bana, och nu är Hera på väg för att samla in detaljerad data om kollisionens effekter. Målet är att förvandla asteroidavledning till en väl förstådd och potentiellt repeterbar teknik som kan användas för att skydda jorden.
Nya bilder av jorden och månen från Hera
Under sin första etapp har Hera redan börjat skicka fascinerande bilder tillbaka till jorden. Mellan den 10 och 15 oktober, då sonden befann sig mellan 1,4 och 3,8 miljoner kilometer från jorden, tog Hera en serie bilder av jorden och månen. I dessa bilder syns månen kretsa runt jorden medan jordskivan gradvis blir mindre i takt med att Hera rör sig längre bort. Dessa bilder togs under en initial test av Heras instrument TIRI (Thermal Infrared Imager), som levererades av Japans rymdorganisation JAXA.
TIRI är placerad på Heras så kallade Asteroid Deck, där en rad andra instrument också är installerade för att samla in data. Den termiska kameran TIRI kommer att spela en avgörande roll i att mäta temperaturförändringar på Dimorphos yta när Hera väl når asteroiden. Genom att kartlägga ytan i det mellersta infraröda spektralområdet kan forskarna uppskatta asteroids ytstruktur, partikelstorlek och porositet – faktorer som alla bidrar till att förstå asteroidens sammansättning och reaktion på kollisionen.
Heras uppdrag: Insamling av kritisk data för jordens säkerhet
Heras uppgift går långt bortom att bara studera asteroiden Dimorphos. Informationen som samlas in är avgörande för att utveckla säkra metoder för att styra bort potentiellt hotande asteroider i framtiden. Genom att analysera DART:s inverkan på Dimorphos bana hoppas forskarna få en bättre förståelse för hur sådana kollisioner påverkar asteroider, vilket kan vara avgörande om en liknande situation skulle uppstå nära jorden.
Instrument som TIRI gör att forskare kan kartlägga ’termisk tröghet’, vilket innebär att man ser hur snabbt olika områden på asteroiden värms upp och kyls ner. Detta ger insikter i ytförhållanden, såsom hur grov eller finkornig ytan är, och om den är kompakt eller porös – information som är viktig för att förstå hur en asteroid kommer att reagera vid en kollision eller annan påverkan.
Hera är ett stort teknologiskt och vetenskapligt steg för att säkerställa jordens framtida säkerhet. Med sin omfattande instrumentuppsättning, däribland den japanska TIRI-kameran, är Hera ett unikt forskningsprojekt som bidrar med ovärderlig data till det globala arbetet för planetärt försvar. Genom att förbereda för och utveckla metoder för att avleda potentiella hot från rymden är ESA:s Hera en pionjär inom rymdforskning och säkerhet. De data som Hera förväntas samla in kommer att bli en grundläggande del av framtida strategier för att skydda vår planet.